In september 2013 nam dirigent Japke Hartog het stokje over van John Damsma, oud-dirigent en oprichter van Mrs Johnson.

 

Japke Hartog voltooide haar opleiding tot docent muziek aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en volgde aanvullend koordirectielessen bij Louis Buskens en zanglessen bij Hanneke de Wit.


Met haar toewijding, enthousiasme en didactische aanpak laat ze Mrs Johnson veel facetten zien van het zingen met plezier en overtuiging en het vertellen van een verhaal. Op die manier kun je met elkaar tot vocale en muzikale kwaliteit komen.

Ze houdt ervan om met het koor nieuwe wegen in te slaan.

Een van de hoogtepunten was in 2016 de wereldpremière van Water, een compositie voor vrouwenkoor, piano, marimba en slagwerk, geschreven door componist Henry Kelder op teksten van Vasalis. 


Japke Hartog heeft jarenlang mezzosopraan gezongen bij het vocaal ensemble Sirius. Met zes geschoolde zangers werd in elk programma de link gezocht tussen de klassieke muziek en de lichte muziek. Veel arrangementen waren van haar eigen hand, zoals de bewerking van verschillende liedjes van Annie MG Schmidt en Harry Bannink.
Als dirigent van het Groninger Kinder-, Jeugd- en Studentenkoor werkte ze regelmatig samen met het Noord Nederlands Orkest, het Noord Nederlands ConcertKoor en het Toonkunstkoor Bekker. Zo werkte ze mee aan The sound of Musical, een samenwerking met Opera Zuid, en de wereldpremière van A Song for Saint Cecilia´s Day voor koor en orkest.
Met Capella Frisiae gaf ze verschillende projecten vorm, waaronder de concertreeks Sjong Sjingeling voor koor, kinderkoor en draaiorgel.

In december 2013 bracht ze met het Groninger Kinderkoor en in samenwerking met kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp en liedjesschrijver Christiaan Coenraads de single Bijna Kerstfeest uit. Daarnaast behaalde ze met het Groninger Kinder-, Jeugd- en Studentenkoor verschillende keren de eerste prijs op het muziek- en zangfestival op Schiermonnikoog.


Als muziekdocent en koordirigent heeft Japke de artistieke leiding over de veelbesproken Voorjaarsconcerten van het Parcival College, waar ze sinds 2007 docent muziek is. In samenwerking met het KamerFilharmonie Der Aa voert ze met ruim driehonderd jongvolwassenen jaarlijks een groot koorwerk uit. Hoogtepunten waren het Messa di Gloria van Giacomo Puccini, A Little Jazz Mass van Bob Chilcott in een speciale bewerking met blazersensemble en jazzcombo en The Chichester Psalms van Leonard Bernstein.


Het aankomende seizoen is Japke te zien in verschillende theaters over het hele land. Als pianist vertolkt ze samen met cabaratier Gijs van Rhijn en bassist Ronald Jonker het muzikale sprookje van Prokofiev ‘Peter en de Wolf’.